1. Σύνοψη

Η μελέτη με τίτλο «Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1998-2012, Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά» εντάσσεται στη σειρά μελετών που πραγματοποιεί το ΕΚΤ ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό την ανάλυση της ελληνικής συγγραφικής δραστηριότητας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η μελέτη αντλεί δεδομένα από τη βάση Scopus και καταγράφει τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν την παραγωγή και τις επιδόσεις των ελληνικών δημοσιεύσεων στη διάρκεια της δεκαπενταετίας από το 1998 έως το 2012, εστιάζοντας παράλληλα στα δεδομένα των τελευταίων πέντε  ετών που αναδεικνύουν τις πιο πρόσφατες τάσεις και εξελίξεις.

Οι βιβλιομετρικοί δείκτες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος ενός οικοσυστήματος δεικτών μέτρησης της ερευνητικής δραστηριότητας συμβάλλοντας έτσι στην μέτρηση της απόδοσης του εθνικού επιστημονικού και ερευνητικού συστήματος. Αποτελούν πολύτιμη πηγή δεδομένων για τα ερευνητικά πεδία στα οποία δραστηριοποιείται η επιστημονική κοινότητα, αποτυπώνουν δε την ανάδυση νέων ερευνητικών πεδίων καθώς και των επιστημονικών δικτύων που δημιουργούνται για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών στόχων.

Η μελέτη παρουσιάζει δείκτες οι οποίοι αποτυπώνουν την τρέχουσα πραγματικότητα, επιτρέπουν δε και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την διαχρονική εξέλιξη της εθνικής επιστημονικής παραγωγής της χώρας και σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται αξιοποιώντας στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, τον αριθμό αναφορών, τα επιστημονικά πεδία, καθώς και τους φορείς που παράγουν δημοσιεύσεις. Για τον υπολογισμό των δεικτών ακολουθήθηκαν οι πλέον έγκυρες, διεθνώς, μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο χώρο της βιβλιομετρικής ανάλυσης. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν οι εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ για την επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων και τον υπολογισμό των βιβλιομετρικών δεικτών (καθαρισμός, θεματική κατηγοριοποίηση, κανονικοποίηση, υπολογισμός, γραφιστική απεικόνιση).

Ακολουθεί η παρουσίαση των συνολικών δεικτών όπου παραθέτονται περιληπτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης. Αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν σε κάθε κατηγορία φορέων που διενεργεί την δημοσίευση παρουσιάζονται στα αντίστοιχα κεφάλαια. Στα παραρτήματα (I έως VI) ευρετηριάζονται η μεθοδολογική προσέγγιση, οι δείκτες, τα επιστημονικά πεδία, οι φορείς, κλπ.