7.3 Δείκτες απήχησης

Στο Διάγραμμα 7.3.1 παρουσιάζεται, ανά Δημόσιο Ερευνητικό Φορέα* και για την πενταετία 2008-2012, ο αριθμός των δημοσιεύσεων, ο αριθμός των αναφορών και ο σχετικός δείκτης απήχησης των δημοσιεύσεων σε σχέση µε τη μέση απήχηση που εμφανίζουν οι δημοσιεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δείκτης υπολογίζεται μετά από “κανονικοποίηση” ανάλογα µε την κατανομή των δημοσιεύσεων του κάθε Δημόσιου Ερευνητικού Φορέα στις εξειδικευμένες θεματικές περιοχές των επιστημονικών πεδίων. Αποδίδει τη μέση απήχηση που έχουν συνολικά οι δημοσιεύσεις του κάθε φορέα σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Την υψηλότερη απήχηση επιτυγχάνει ο μικρός αριθμός δημοσιεύσεων των Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού (με σχετικό δείκτη απήχησης 2,94). Ακολουθούν, με υψηλότερη απήχηση από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι Φορείς του Υπουργείου Υγείας (1,90), του ΟΑΣΠ (1,64), η Ακαδημία Αθηνών (1,46), και το ΚΑΠΕ (1,15). 

 

 

 

Διάγραμμα 7.3.1

Μεγέθυνση

 

 

Ο σχετικός δείκτης απήχησης υπολογίζεται για τους Δημόσιους Ερευνητικούς Φορείς, οι οποίοι έχουν συνολικά περισσότερες από 75 δημοσιεύσεις την περίοδο 1998-2012, αριθμός που αντιστοιχεί σε 5 δημοσιεύσεις ανά έτος.